tisdag, november 07, 2006

Ställ inte upp på mobbningen i TV4:s talangjakt

Lars Winnerbäck är nog den artist som syns minst i media med tanke på hur stor han är. Det finns många som fortfarande inte upptäckt hans musik enbart för att han låtar den tala genom skivor och konserter. Hans låtar platsar inte på reklamradiostationer utan då får man lyssna på P3 eller P4 för att höra hans låtar. Därför är det väldigt uppseendeväckande att han skrivit en artikel på DN:s debattsida som svar på Kjell Bergqvists öppna brev i Aftonbladet angående "Idol". Båda är kritiska till den mobbning som TV4 marknadsför genom programmet där de går hårt åt flera av deltagarna. Han har dessutom valt att dra in reklamen för sin egen skiva från TV4 enbart pga. att han inte kan stå för vad TV4 står för. Och visst ligger det en del i det han skriver. Samhället utvecklas väl knappast på bästa sätt med tanke på vad som visas i tv alla gånger.

Winnerbäck skriver bl.a. så här: (hela artikeln går att läsa på följande adress, http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=586447&previousRenderType=3)

I onsdags, 1/11, skrev Kjell Bergqvist ett öppet brev i Aftonbladet där han kritiserade TV 4:s program "Idol". Bland annat skrev han att "skolor i detta land lägger ner stor tid och möda på att hindra mobbning, medan TV 4 sanktionerar det och till och med marknadsför det som någon slags ball attityd.

TV 4:s vd Jan Scherman svarar att "1,5 miljoner tittare älskar det programmet". Det är inte ett helt ovanligt eller oväntat svar från en ansvarig mediechef. Att flytta över ansvaret på sina tittare eller läsare eller lyssnare är tecken på ett jävligt impotent ledarskap.

När det är mobbning man pratar om, vilket jag verkligen får hålla med Kjell Bergqvist om att det gäller, så är det ungefär som att en rektor skulle försvara ett gäng mobbare eftersom han har femhundra andra elever som inte gör något åt saken.

Ungdomar med drömmar och ambitioner kommer till TV 4:s "Idol"-uttagningar i tro och förhoppning om att dom har en talang. Några ratas och hånas i rikstäckande television. Det skulle vara mer rakryggat av Jan Scherman att säga att dom fick vad dom förtjänade. Det skulle vara spännande att höra Scherman säga att det sättet att behandla ungdomar står vi på TV 4 bakom. För det är väl det ni gör, Jan, barngalorna till trots?

......

Ambitiösa ungdomar som läser det här: Dåliga rektorer och juryer som "kan branschen" är inte coola. Vi som håller på med musik, teater, film och konst ska vara en motkraft. Vi ska inte delta i mobbning, vi ska inte vara offer för den. Ni som ratats i "Idol": Grattis, starta band och släpp fram krafterna! Jag hade också blivit ratad, garanterat!
Lars Winnerbäck
Artist och låtskrivare

Inga kommentarer: