söndag, februari 10, 2008

Världsrekord av Sanna!

Grymt, fantastiskt och oerhört roligt!
Sanna Kallur slog på söndagen världsrekord på 60 m häck inomhus i tyska Karlsruhe och raderade ut Ludmila Narosjilenkos (senare Engqvist) rekord med en hundradel.

Jag har följt Sanna i ungefär 10 år. Från det att hon var med i Junior-VM i slutet av 90-talet och början av 2000-talet fram tills nu. Både Sanna och en viss Carolina Klüft tog JVM-guld 2000 t.ex. Då var Sanna 19 och Carro 17. Ja, visst är det fantastiskt att Carro tog JVM-guld redan som 17-åring. Brons för Sanna vid samma ålder 1998. Succé redan då och sedan dess har deras framgångar bara fortsatt även om det gått betydligt fortare för Carro. Sanna väntar ju fortfarande på sin första medalj i ett VM eller OS utomhus men lita på att den kommer. För om Sanna bara får slippa skador blir hon med all sannolikhet favorit till OS-guldet i Beijing i sommar.

Prestationen i sig är helt enorm. Att en svensk skulle sätta världsrekord på en sprintdistans fanns inte på kartan för några år sedan. Men Sanna har varit målmedveten och utvecklats för varje säsong och nu har hon alltså lämnat övriga världseliten bakom sig.

Det känns alltid lite extra när det är någon idrottare som verkligen har det där lilla extra lyckas. Sanna står verkligen med båda fötterna på jorden. Hon är alltid glad och ödmjuk och ser alltid till att fokusera på sig själv medan hon låter andra spekulera kring tider, medaljer etc. En enormt härlig tjej. Att hon är från Dalarna och håller på Leksand gör ju inte saken sämre.

Just nu innehar Sverige tre världsrekord i friidrott inomhus vilket är anmärkningsvärt med tanke på det lilla land vi lever i. Förutom Sanna är det Christian Olsson i tresteg och Kajsa Bergqvist i höjd som har rekorden just nu. Det rekord som hänger mest löst är Kajsas höjdrekord. Blanka Vlasic lär säkert försöka utmana det innan säsongen är över.

Även i övrigt har det varit en intressant friidrottshelg. Flera yngre lovande talanger har gjort riktigt bra resultat. En tjej som blir högintressant att följa framöver är Stockholmstjejen Martina Salander född -92 som i helgen hoppade 5,98 i längd. Hon dominerar sin åldersklass totalt och har redan gjort resultat som är bättre än vad Carolina Klüft presterade i samma ålder. Det kan hända mycket på några år men visst borde hon ha förutsättningar för att lyckas även i stora mästerskapstävlingar. Frågan är bara vilken gren hon ska satsa på eftersom hon är bra i så många.


Martina Salander, ett namn att lägga på minnet

Inga kommentarer: