söndag, februari 24, 2008

Höjdduell mellan Holm och Thörnblad!

Stefan Holm och nio år yngre Linus Thörnblad bjöd på en härlig höjdduell under den andra SM-dagen. Holm hoppade ruskigt stabilt genom hela tävlingen och var felfri över 2,35 och det var först på den höjden som han var i närheten av ribban som darrade lite lätt. Även Linus Thörnblad som var på hemmaplan hoppade riktigt bra och de båda hoppade varannan höjd inledningsvis. Thörnblad rev sedan en gång på 2,35 för att klara i andra försöket. Så långt styrde Holm tävlingen men Thörnblads stora chans kom på 2,37 där Holm rev knappt i första försöket. Thörnblad gjorde ett riktigt bra hopp men ribban trillade ner lika retfullt för honom. Holm tog sedan greppet om guldet genom att klara 2,37 i andra försöket med lätt darr och när sedan Thörnblad rev även sitt andra så valde han att stå över sitt sista hopp till 2,39. Han var ju tvungen att ta den höjden för att kunna snuva Holm på guldet. Men när Holm rev sitt första försök lyckades inte Thörnblad vända tävlingen till sin fördel igen utan brakade rakt in i ribban. '

Holm valde sedan att lägga upp ribban på 2,41 för att göra sina två sista försök. En höjd som blev för högt den här gången. Men så stabilt och bra som Holm hoppade idag har han nog aldrig gjort tidigare. Inte ett enda dåligt hopp utan perfekt timing till ribban varje gång och hur säkert som helst över 2,35. För ett par år sedan kunde det kännas osäkert om han skulle ta sig så mycket mer än över 2,30 men nu har han definitivt höjt sig ytterligere en nivå. Han agerar också oerhört lugnt och sansat på arenan. Fokuserar på rätt saker och går in och bara smäller dit hoppen. Återstår att se om det räcker till guld i VM i Valencia om två veckor men han borde ha en bra chans.

I övrigt blev det ett silver till min klubb, GoIF Tjalve, genom Joni Jaako på 400 m. Ett bra lopp där han med lite tur kunde fått med sig guldet men med tanke på att han inte ens tänkt springa något inomhus i år så var det riktigt imponerande.
Robert Kronberg sprang enkelt till sig guldet på 60 m häck på en bra tid dessutom. Jag måste även nämna damernas 400 m. Två av dom fyra startande, båda föda 1985, har jag nämligen intervjuat i samband med utomhus-SM för ett antal år sedan. En av dom 2002, Pernilla Tornemark, och den andra 2003, Jessica Samuelsson. Då presenterade jag dom som lovande talanger inför framtiden och nu stod dom där som etta och tvåa i landet tidsmässigt på 400 m inför finalen. Nu blev det en lite oväntad segrarinna då Josefin Magnusson avslutade starkt och kunde ta sig förbi de ovan nämnda men Jessica tog silver och Pernilla brons. Det är grymt kul att följa såna som man upptäckt som talanger för flera år sedan och som sedan utvecklas till något riktigt bra.

Riktigt bra tävlingar blev det under de båda dagarna trots avsaknaden av flera av våra världsstjärnor. Friidrott är riktigt fascinerande. Alla tävlar på egna villkor där inte medalj alltid är det främsta målet utan många är ute efter att slå personbästa eller nå andra resultat som gör dom nöjda.

Inga kommentarer: